Rakouská scéna ultras je známá hlavně vídeňským derby mezi Rapidem a Austrií. Nicméně ve městech mimo Vídeň také vznikají vlastní lokální fans skupiny. Jedna z největších takových fanouškovských skupin Rakouska se objevila ve městě Sankt Pölten a její členové zdůrazňují své protirasistické názory.

Řekněte něco o Sankt Pölten. Jaká je tu fotbalová tradice a čím je vůbec vaše město zajímavé?

Sankt Pölten je jedním z nejstarších měst v Rakousku a od roku 1989 je hlavním městem spolkové země Dolní Rakousko. Je to deváté největší město Rakouska, má 53 tisíc obyvatel. Dolní Rakousko je známé hlavně vinařstvím. V Sankt Pöltenu je krásné barokní centrum, stará katedrála a dvě jezera přímo v centru města. I tak ho ale turisté moc často nenavštěvují, hodně lidí nedoceňuje jeho malebnost ani jeho potenciál.

Ve městě je jen jedno velké fotbalové mužstvo, jmenuje se Sportklub Niederösterreich St. Pölten. Pak jsou tu malé kluby: SC St. Pölten, Sturm 19 St. Pölten, SC Harland, které hrají na amatérské úrovni.

Jaká je historie a úspěchy vašeho klubu?

Klub SN St. Pölten byl založen v roce 2000 a je neoficiálním následovníkem FCN St. Pölten a VSE St. Pölten. VSE St. Pölten hrál ve vyšší divizi Rakouska a jeho největším úspěchem bylo 8. místo. Vznikl spojením Furthner Schwarze Elf a BSV St. Pölten – tahle mužstva hrála v Sankt Pöltenu ve 20. letech. Ve VSE bylo několik známých hráčů, jako např. Mario Kempes (který hrál v reprezentačním mužstvu Argentiny a byl mistrem světa) a Ivica Vastić (který hrál v rakouské reprezentaci).

Po založení v roce 2000 se klubu rychle podařilo dostat do druhé ligy. V roce 2009 hrál poprvé v tzv. Erste Lize, což je druhá divize Rakouska po Bundeslize. Od té doby byl vždy mezi třetím a pátým místem. V poslední sezoně byl druhý v rakouském poháru. Zdolali jsme Ried i Sturm Graz a ve finále jsme se utkali s Red Bull Salzburgem. Ten zápas jsme prohráli 2:4, ale jak Red Bull získal právo hrát v Lize mistrů, my jsme se dostali do kvalifikačního turnaje Evropské ligy. V druhém kole jsme hráli s bulharským Botevem Plovdiv. V Burgasu jsme prohráli 1:2, ale vyhráli jsme doma 2:0 a potom jsme hráli s PSV Eindhoven. Hráli jsme 1:0 v Eindhovenu a 2:3 v Sankt Pöltenu, ale byly to důstojné duely a naše mužstvo se předvedlo dobře. Tohle období bylo nejlepší v historii klubu.

Má vaše skupina nějaké společné politické názory?

Jsou tu lidi z různých politických společenství, kteří se rozhodli spojit pod jménem Wolfbrigade 04 a podporovat SKN St. Pölten a taky aktivně vystupovat proti jakémukoli druhu diskriminace. Jsme hlavně fotbaloví fanoušci a politiku nebereme jako hlavní úkol, ale nemyslím, že jsou fans skupiny, které neřeší žádné politické otázky. Naší politickou pozicí je rovnoprávnost všech bez ohledu na to, kde se narodili a jaké mají přednosti. Tímhle základním pravidlem se řídíme na stadionu, na tribunách a v běžném životě.

Jakou historii má vaše fans hnutí?

Wolfbrigade 04 byla založena deseti fanoušky v listopadu 2004 a poprvé vystoupila na domácím zápase, který proběhl na bývalém legendárním hřišti Voithplatz. Název jsme zvolili podle toho, že vlk je symbolem našeho klubu i města. Podporovali jsme náš klub během postupu z páté do druhé ligy. V zápase proti Kremsu bylo 100 lidí. Za posledních sedm let se objevilo pár jiných skupin včetně Bad Boys, kteří se pokoušeli podporovat mužstvo, ale bylo jich hrozně málo, aby přežili. Teď jsme se přestěhovali na stadion NV Arena, který patří k těm nejmodernějším v Rakousku. V současnosti máme asi 150 aktivních lidí. A nedávno jsme slavili desetileté výročí našeho fans klubu.

Jak podporujete své mužstvo? Používáte pyro?

Před domácími zápasy se setkáváme u stadionu, kde máme svoje prostory, popíjíme pivo a potom jdeme na tribunu. Snažíme se podporovat naše mužstvo celých devadesát minut. Používáme vlajky, zpíváme a máme choreo. Pyrotechnika je v Rakousku zakázaná, ale čas od času se nám povede ji použít.

S kým máte družbu? Podporujete i rakouskou reprezentaci?

Máme družbu s First Vienna a Wiener Sport-Club. Nikdy jsme nehráli ve stejné lize s takovými kluby jako Red Bull Salzburg, Sturm Graz, Ried. Někdy máme přátelská utkání nebo přecházíme na Rakouský pohár, ale rivalita tu není. Hodně lidí v našem městě fandí vídeňským mužstvům, například Rapidu, protože místní mužstvo nebylo v předchozích letech úspěšné a St. Pölten je nedaleko hlavního města (25 minut vlakem). Naši národní reprezentaci nepodporujeme.

Jaký vliv mají ultrapravičáci v Rakousku a ve vašem městě?

V Rakousku narůstají pravicové a ultrapravicové nálady. Podle průzkumů si skoro třicet procent dotázaných přeje silného vůdce. Lidé jsou nespokojení se současnou situací a vládnoucími stranami. Freiheitliche Partei Österreichs (Rakouská strana svobody – pravicová populistická konzervativní strana) je v současnosti třetí nejsilnější stranou v parlamentu, ale z některých prognóz vyplývá, že by mohla být první.

V Rakousku neměla denacifikace úspěch a pravicové nebo ultrapravicové názory se tu silně projevují. Nacisti, kteří napadli levicové aktivisty v jejich štábu, byli odsouzeni k velmi nízkým trestům a levicový aktivista Josef, který se účastnil demonstrace proti Akademikerball (nejznámější akce ultrapravice v Rakousku pod hlavičkou FPÖ) byl uvězněn na šest měsíců bez pořádných důkazů. Další aktivisté, kteří se demonstrace účastnili, čekají na soud. V St. Pölten je pár členů FPÖ, ale jsme hlavním městem spolkové země, kde mají převahu sociální demokrati (SPO), takže FPÖ tu má minimální vliv.

Jsou na vaší tribuně i ženy?

V našem sektoru a v naší fans skupině dívky jsou. Netrápí nás genderová, náboženská nebo etnická příslušnost. Celou dobu jsme proti jakémukoli druhu diskriminace a jsme rádi, když někdo podpoří naši skupinu.

Jaké máte vztahy s vedením klubu a s hráči?

S některými hráči se setkáváme po hře v jednom malém baru na stadionu. Pokaždé když vyhrajeme, autor gólu nebo nejlepší hráč zápasu přijde k nám na tribunu a zpívá s námi, potom oslavujeme s mužstvem. Vztahy s vedením klubu jsou různé. Někdy nám pomáhají a někdy jednají bezmyšlenkovitě a hloupě. Podle mě by se toho dalo hodně zlepšit po téhle stránce a mohli bychom to brát jako výchozí bod do budoucna.

Co by se dalo stručně říct o rakouských ultras? Jaké jsou vztahy pravičáků a levičáků? Míváte problémy s nácky na stadionech?

V Rakousku je hodně slabá fans kultura. V Bundeslize sotva uvidíte zaplněný stadion, občas se hraje pro tisícovku diváků. Nejdůležitější fans hnutí má Sturm Graz, Rapid Vídeň, Austria Vídeň a Wacker Innsbruck. Nějaká ultras scéna je v Rakousku jen u 12 z 20 mužstev, co hrajou ve dvou nejvyšších ligách, ale ta je taky zpravidla nevelká.

Je těžké říct, jaké jsou vztahy, protože na rakouských stadionech je minimální možnost vidět něco politického. Fanoušci Unsterblich vídeňské Austrie jsou známí některými fašistickými akcemi a dostali zákaz chodit na stadion, ale svoji činnost nezastavili. Obvykle dělají náckovské provokace jednotlivci nebo menší skupinky. Většina fans říká, že jsou apolitičtí, ale jsou i takoví, co mají blízko k levicovým názorům: Antifa Döbling a Vienna Wanderers (First Vienna), FreundInnen der Friedhofstribühne (Wiener Sport-Club) nebo takoví jako my. Rvačky s nácky bývají zřídka, protože náckové v Rakousku málokdy útočí. Obvykle se věnujou nacismu v klidu doma a otevřeně svoje názory nepředvádějí.

Účastníte se protestních akcí v ulicích?

Jasně, ale jako jednotlivci, ne jako skupina Wolfbrigade. Náš člen jednou promluvil na protestu proti návštěvě nějakého pravicového politika v našem městě.

Jak přísné jsou zákony vůči fanouškům v Rakousku? Dochází ke střetům s policajty?

V Rakousku jsou všude na stadionech kamery a cítíte se tam jako zločinci, když přijdete jako organizovaná fans skupina. Pyrotechnika je nezákonná, ale můžete na ni dostat povolení. Na stadionu se prodává alkohol, což je fajn při mizerných zápasech. Rvačky s policajty bývají zřídka a spíš u větších fans band ve Vídni nebo ve Štýrském Hradci.

Máte často výjezdy? Jak nejdál jste byli?

Snažíme se jezdit na výjezdy co nejčastěji. Nejdál to letos bude do Innsbrucku (tam to máme kolem 400 km). Další letošní výjezdy jsou Linec, Vídeň, Salzburg, Mattersburg.

Chodíte i na soutěže v jiných sportech?

Někteří z nás navštěvují americký fotbal, ale většinou jsme samí fotbaloví fanoušci.

Jsou v Rakousku nějaké iniciativy proti současnému zkomercionalizovému fotbalu?

Nějaké menší fans aktivity tu jsou, ale žádné velké hnutí.

Kolik stojí lístek na zápas na vašem stadionu? Dá se tam jít bezplatně?

Náš stadion byl postaven před dvěma lety a má kapacitu 8 tisíc lidí. Lístky stojí 15 € na naši tribunu a 120 € na VIP. Když se tam chcete dostat bezplatně, musíte se spojit s námi.

Zapojujete se do nějakých sociálních projektů?

Organizovali jsme vlastní projekt Youth and the Club. Šestadvacet dětí z místní školy s námi strávilo dva dny a probírali jsme s nimi taková témata jako občanská povinnost nebo násilí, zkoušeli jsme jim ukázat naši fans kulturu. Spalo se ve stanech vedle stadionu. Připravili jsme s nimi choreo, co se použije na domácím zápase v nejbližších měsících. A účastnili jsme se týdnu proti rasismu pod záštitou FARE.

Jsou mezi fanoušky lidi ze subkultur? Jaký je váš názor na marihuanu?

V jedné naší písničce se zpívá: Bier und Marihuana – daham da schlogt uns kana (Pivo a marihuana – co může být lepší). Máme rádi pivo a podporujeme legalizaci. Je mezi námi hodně punks a většina členů naší fans skupiny poslouchá punkovou muziku.

Která fans scéna se vám nejvíc líbí?

Líbí se nám italský styl, protože tam podporují svůj klub celých devadesát minut.

Jaké máte plány do budoucna?

Budeme se snažit dostat do vyšší ligy. Myslím, že v nejbližších deseti letech se můžeme usadit v polovině tabulky Bundesligy. A taky si myslím, že fans kultura v Sankt Pöltenu se bude dál rozvíjet a předvedeme Rakousku a Evropě naši masovou podporu mužstva.

Co byste popřáli čtenářům?

Přejeme jim, ať se daří jejich fans skupinám, projektům i mužstvům, a taky by někdy mohli přijet do Sankt Pöltenu a strávit s námi nějaký čas. Všichni jsme přece antifašisti!

https://www.facebook.com/wb04.stp
http://wolfbrigade.at/